• Roda hidràulica

  Roda hidràulica

  Número de registre: 3305
  Datació: Primer quart del segle XX
  Precisions geogràfiques: Sant Pere de Riudebitlles (Catalunya)
  Dimensions: 290 cm. Diàmetre màxim: 5 m

  Roda hidràulica de calaixos vertical amb calaixos de fusta que giraven al voltant d'un eix amb 10 radis. Funcionava i s'alimentava aprofitant el desnivell del rec que procedia del poble de Sant Quintí de Mediona fins a Sant Pere de Riudebitlles. El salt que feia coincidia amb l'alçada de la roda.

  La missió d'aquesta roda era la de fer funcionar unes piles holandeses, recipients metàl·lics proveïts d'un corró dotat d'un moviment de rotació i unes ganivetes fixades a la seva superfície. Entre aquestes ganivetes i unes altres fixades al recipient passava la pasta de cel·lulosa per tal de batre-la, llevar-li les impureses i refinar-la abans que no arribés a la màquina de fer paper.

  Procedeix de l’antic molí paperer de Cal Ton del Pere, a Sant Pere de Riudebitlles (Alt Penedès). Aquest antic molí primer va ser un molí fariner i a partir de 1785 un molí paperer. Va estar en funcionament, fabricant pasta de paper per a la fàbrica de Cal Ròmul, fins l’any 1967, en que tancà. Els seus propietaris van donar aquesta roda hidràulica al MNACTEC i l’edifici va ser venut a l’Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles que en va restaurar la teulada i una part de la façana.