Computació, electrònica i telecomunicacions

 • Rèplica de la màquina d'encriptar Enigma

  Rèplica de la màquina d'encriptar Enigma

  Número de registre: 12875
  Precisions geogràfiques: Alemanya
  Datació: Segon quart segle XX
  Dimensions: 15 x 28 x 30 cm
  Dimensions: 25,5 x 27 cm

  Màquina de xifratge. Construïda d'acer i dins d'una caixa de fusta, disposa de 3 rotors de xifratge, tres fileres d'indicacions lluminoses de caràcters i un teclat també de tres fileres. La xapa superior que envolta els rotors és abatible afluixant dos cargols de la part frontal. La tapa de la caixa incorpora un joc de 10 bombetes. Es tracta del model D (el model més avançat dels models comercials, és a dir no militars).

  Les primeres màquines d’encriptar Enigma varen ser fabricades l’any 1923 per l’empresa Enigma Chiffiermaschinen AG, basant-se en una patent holandesa prèvia. Primerament fou utilitzada en l’enviament de missatges dins de l’àmbit comercial i industrial però ben aviat es va aplicar al context militar, i es va convertir en una de les màquines protagonistes de l’encriptació en la II Guerra Mundial. La versió militar de l’Enigma, utilitzada pel bàndol nazi, era capaç d’establir missatges amb més de 456.976 combinacions en cada una de les 24 posicions possibles dels seus rotors, i esdevingué un veritable maldecap per al bàndol aliat.

  Les màquines Enigma a l’Estat espanyol foren utilitzades per encriptar missatges en transaccions comercials, industrials i militars durant la Guerra Civil i la postguerra.