La terrassa del sol

Espai interactiu per descobrir diversos aspectes relacionats amb el sol

Espai temporalment fora de servei per tasques de manteniment.

El sol és una font d’energia inesgotable i el seu aprofitament es presenta com un dels principals reptes energètics del futur amb tecnologies i aplicacions molt diverses. A La terrassa del sol, espai interactiu situat a la terrassa del Museu, podem trobar algunes d’aquestes tecnologies sostenibles: des de fer funcionar un motor; el motor Stirling Solar, fins escalfar aigua per al consum domèstic o cuinar, tant en petites cuines domèstiques com a gran escala amb el reflector solar Scheffler de grans dimensions. 

Alguns dels objectes interactius ens permetran saber com hem aprofitat el sol per mesurar el temps: els rellotges solars i els calendaris solars. També podrem saber per què l’orientació del Sol varia al llarg de l’any o com s’obtenen els colors de l’arc de Sant Martí i farem servir aparells per mesurar la insolació i la radiació diàries. 

L’objecte estrella de La terrassa del Sol és el reflector solar Scheffler de grans dimensions, l’únic reflector d’aquestes característiques a Catalunya, que permet cuinar per a moltes persones. El reflector té una superfície reflectora de 8 m² i conforma una el·lipse de 3,8 x 2,8 m. Aquest objecte ha estat instal·lat gràcies a la donació i col·laboració de la Fundació Terra.