Explorant els inicis de l'univers

El CERN, l'LHC i la física de partícules. Una exposició per conèixer els experiments que es realitzen al CERN

Del 04 de novembre de 2013 al 15 de desembre de 2014

“Explorant els inicis de l’Univers” és una exposició de caràcter divulgatiu que pretén acostar la física de partícules i l’origen de l’Univers al gran públic, explicant-ne els experiments de recerca que s’estan duent a terme al Centre Europeu de Recerca Nuclear (CERN). La recreació a mida real del túnel subterrani n’és un dels elements principals de l’exposició i el seu objecte vertebrador.

La mostra compta amb importants objectes històrics que han format part d’altres experiments realitzats al CERN. L’exposició s’ha portat a terme gràcies a l’assessorament d’un equip multidisciplinari de científics que treballen al CERN i d’investigadors d’altres camps relacionats amb la UB, la UAB i la UPC.

L’exposició s’emmarca dins del programa “El mNACTEC com a aparador dels experiments del CERN” finançat per la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología) en les convocatòries pel Foment de la Cultura Científica 2007 i 2008.

Àmbits:

  1. El CERN, un laboratori de física de partícules. Descripció general del CERN.
  2. Què és una partícula? Explicació bàsica de l’estructura d’una partícula.
  3. Què hi passa ara, al CERN? Per saber les incògnites que es pretenen resoldre amb LHC.
  4. L’LHC i els seus detectors ATLAS, CMS, LHCb i ALICE. Explicació del funcionament de l’accelerador i dels 4 detectors que hi ha instal·lats.
  5. El GRID: una xarxa global per a l’anàlisi de les dades de l’LHC. Descripció del sistema global d’anàlisi de les dades generades pels detectors.
  6. Gràcies a CERN! Aplicacions a la vida quotidiana dels descobriments que s’han fet al CERN