Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Observatori Fabra

 • Observatori Fabra

  Exterior de l'Observatori Fabra.

  © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya
 • Observatori Fabra

  Exterior de l'Observatori Fabra.

  © Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat.

La curiositat

La cúpula d'observació telescòpica.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

L’Observatori Fabra és un observatori astronòmic situat a Barcelona, sobre un contrafort del Tibidabo encarat cap al sud, a 415 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Fou fundat el 1904 i és propietat de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. És el quart observatori més antic del món que segueix en funcionament.

L’edifici, format per la juxtaposició de tres cossos ben diferenciats, un de planta octogonal, un de planta rectangular i un altre de planta en forma de creu, és el resultat de l’eclecticisme característic de Domènech i Estapà i de les funcions especials a què es destinava l’edifici. Primerament, s’anomenà observatori del Tibidabo, però aviat es canvià el nom pel d’observatori Fabra.

Actualment, centra la seva activitat de recerca astronòmica en l’observació d’estels dobles i en la participació en programes internacionals d’estudi i seguiment d’asteroides i cometes. També recull dades meteorològiques i sísmiques. A més, en els darrers anys ha recuperat el paper de centre divulgador de l’astronomia. S’hi fan visites i xerrades, tot aprofitant el doble vessant de centre astronòmic en actiu i museu d’història de l’astronomia. La seva ubicació també l’ha fet un espai idoni per oferir els anomenats Sopars amb estrelles.

 • 1904
 • Josep Domènech i Estapà
 • BCIN (DOGC 06.03.2014)