Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Conjunt industrial i Vapor Can Burés

  • Conjunt industrial i Vapor Can Burés

    El singular Vapor de la Colònia Burés.

    © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

La curiositat

La sala modernista i màquina de vapor en funcionament.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any. Els grups cal que ho sol·licitin a l'ajuntament d'Anglès.

El conjunt industrial Can Burés d’Anglès és un dels centres de producció de teixits i filatura de cotó, creat el 1887 per la societat Burés i Salvador. Inicialment una sola nau, posteriorment es construïren dues naus més, l’última de les quals acull el vapor i fou inaugurada el 1900. L’activitat tèxtil d’aquesta factoria  es va acabar el  2008,  sota el nom de Buretex. El 1895 es creà la raó social Burés i Salvador, formada per Francesc Burés i Borràs i els seus oncles. La nova societat era hereva de les indústries creades al Bages per la família Burés des de feia dues generacions. Aquesta societat construí la nova fàbrica de filats i teixits de cotó a la conca del Ter, al municipi d’Anglès (la Selva). Les fàbriques aprofitaven l’energia del riu Ter a través d’un canal construït per alimentar les turbines elèctriques instal·lades al recinte fabril.

Les irregularitats del cabal van fer que s’optés per col·locar tres vapors dins el complex, un per a cada nau, fins que es va construir l’edifici del vapor. Més endavant la família Burés va promoure la construcció del salt del Pasteral per obtenir i subministrar energia elèctrica a la comarca. A partir de l’any 1960 el salt va ser explotat per Hidroelèctrica de Catalunya. Actualment ENDESA explota aquest salt.

El vapor de la Burés és un dels principals atractius del recinte. Es tracta d’una peça de l’any 1900, que prové de la Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona, ben conservada i considerada una joia de l’arquitectura industrial. Disposa de dos cilindres, d’alta i de baixa pressió. Avui dia es pot veure com funciona en el mateix lloc on es va instal·lar fa més d’un segle.

  • 1895
  • BCIN (DOGC 23.12.2010)