Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Conjunt industrial Fabra i Coats

 • Conjunt industrial Fabra & Coats

  Façana i una de les xemeneies de la Fabra i Coats.

  © Teresa Llordés
 • Conjunt industrial Fabra & Coats

  Maquinària per a les filatures.

  © Teresa Llordés
 • Conjunt industrial Fabra & Coats

  Una de les façanes de la Fabra i Coats.

  © Teresa Llordés
 • Conjunt industrial Fabra & Coats

  Maquinària conservada dels anys d’activitat.

  © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

La curiositat

La sala de la central tèrmica i les seves calderes.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

El complex industrial de Fabra i Coats correspon a una fàbrica inicial de filatura i torçats de lli creada per Ferran Puig i Jaume Portabella a mitjan del segle XIX, coneguda popularment com Vapor del Fil o Vapor del Rec, perquè es trobava molt a prop del rec comtal.

Per aliances matrimonials, l’any 1860 s’incorpora a l’empresa Camil Fabra, industrial, polític i filantrop de les ciències. La fàbrica estava especialitzada en filatura i torçat de lli, cintes de fil i cotó, i rodets de fil per a cosir. L’any 1895 ja era la primera de l’Estat espanyol en l’elaboració de rodets de classes superiors per a màquines de cosir i la primera que va fabricar sedes artificials, en una època en què donava feina a gairebé 2.500 treballadors.

L’any 1903 l’empresa Sucesores de Fabra y Portabella va arribar a un acord, signat a Manchester, amb l’empresa escocesa Coats, que a finals del segle XIX representava una amenaça per al lideratge de l’empresa Sucesores de Fabra y Portabella. S’establia, així, la nova Compañia Anónima Hilaturas de Fabra y Coats amb un acord de llarga durada, inicialment pactat fins a l’any 1953, que s’allargà fins a finals dels anys 1970, quan l’empresa cessà la seva activitat.

L’arribada dels britànics va comportar destacades innovacions socials, com ara les vacances pagades, i l’estructura econòmica, social i cultural del barri es va lligar durant aquells anys a l’empresa.

La Fabra i Coats, una de les quals ocupa avui la Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona, es construí entre els anys 1910 i 1920 i té una estructura de fàbrica de quatre plantes de maó vist, amb pilars i jàsseres de perfils laminats anglesos i dues torres adossades que contenen els nuclis de comunicació de l’edifici.

Aquest edifici, icona del patrimoni industrial barceloní, forma part d’un complex més ampli, integrat per diverses naus construïdes en èpoques diverses.

 • 1910-1920
 • Nivell C - Bé Interès Urbanístic Edificis A,B, C, D, E, F, G, H1 i L Nivell D - Bé Interès Documental Edificis H2, I, J i K