Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Colònia Sedó

  • Colònia Sedó

    Vista aèria de la Colònia Sedó.

    © Jaume Matamala
  • Colònia Sedó

    Detalls arquitectònics de la Colònia Sedó.

    © Xavier Granel
  • Colònia Sedó

    Maquinària de la fàbrica de la Colònia Sedó.

    © Xavier Granel

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

La curiositat

Interior de la turbina hidràulica més gran de Catalunya.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

La Colònia Sedó, situada al terme municipal d’Esparreguera, al marge dret del riu Llobregat, es distingeix d’altres colònies cotoneres per les seves grans dimensions i per l’ús d’un sistema hidràulic que aprofitava al màxim l’energia de l’aigua. La turbina, de 1.400 cavalls de vapor, que donava l’energia necessària a les seccions de filatura i tissatge de la fàbrica, era la més gran construïda a Espanya. Realitzada totalment amb ferro colat, les seves dimensions eren proporcionals al cabal i a la força del salt de l’aigua.

La colònia va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús al costat d’un antic molí fariner conegut com a Can Broquetes. La fàbrica ben aviat començarà a créixer i a adoptar les característiques clàssiques d’una colònia industrial per, finalment, ja en ple segle XX, convertir-se en una de les empreses més grans i importants dins de la història econòmica i industrial de Catalunya.

Actualment, la Colònia Sedó s’ha convertit en un important polígon industrial on tenen cabuda diferents empreses i activitats industrials. En un d’aquests antics espais hi ha el nucli central del Museu de la Colònia Sedó.

  • 1846