Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Colònia Borgonyà

 • Colònia Borgonyà

  Façana de la colònia de Borgonyà.

  © Mariona Abelló
 • Colònia Borgonyà

  Xemeneia de la colònia de Borgonyà.

  © Mariona Abelló
 • Colònia Borgonyà

  Vista general de la colònia de Borgonyà.

  © Teresa Llordés

Per què visitar-lo?

L'estructura i model britànic del conjunt de la colònia.

La curiositat

La xemeneia i el conjunt dels habitatges obrers.

En quin moment visitar-lo?

Al llarg de tot l'any.

La colònia de Borgonyà és la colònia tèxtil industrial més important i destacada de tota la conca del riu Ter. Va ser fundada l’any 1894 per l’empresa escocesa J&P Coats, d’aquí que popularment també se la conegui com la colònia dels anglesos.

Els Coats eren originaris de la ciutat escocesa de Paisley, propera a Glasgow. Allà, a finals del segle XIX, s’associaren amb una altra important nissaga industrial, els Clark. Juntament amb aquesta família, inventors del fil de cosir de cotó crearen l’any 1889 la companyia J&P Coats, que arribà a controlar el 80% de la producció britànica de fil per a cosir, rodets i cabdells.

A Catalunya, els Clark, ja des de 1879, comercialitzaven els seus productes sota el nom de La Cadena. La fusió dels Clark amb els Coats i la presència dels primers a Catalunya portà a la creació, al paratge conegut com Borgonyà, d’una fàbrica que aprofitava la força del riu Ter per produir energia hidràulica amb la qual es movien les turbines. Al voltant de la fàbrica es va construir una important i destacada colònia obrera on vivien la majoria dels treballadors, amb tota mena de serveis: escoles per a nens i nenes, economat, casa-bressol per als infants, església, teatre, casinet, zona esportiva, assistència mèdica i farmacèutica, estació de ferrocarril, etc.

 • 1894
 • BCIN (DOGC 30.04.2013)