DIJOUS 4 D’OCTUBRE
08.30 h Lliurament de documentació.
09.00 h Inauguració oficial. Benvinguda i presentació del congrés.
09.15 h Ponència “Pobles obrers i ciutats fàbrica: balanç i perspectives”, a càrrec de Gràcia Dorel-Ferré (APIC Champagne-Ardenne, França).
10.00 h Ponència “La ciutat fàbrica, de la planificació a la no planificació… o al contrari?”, a càrrec de Simon Edelblutte (Université de Lorraine, França).
10.40 h Pausa cafè.
11.00 h Ponència “Saint-Gobain, Chauny i Thourotte: un habitatge obrer dedicat a la fabricació de vidre”, a càrrec de Fabienne Bliaux (Archives départamentales de l’Aisne, França).
11.40 h Ponència “Rehabilitar les barriades HBM (cases barates) a França. El cas de Normandia”, a càrrec de Jean Bernard Cremnitzer (École Nationale Supérieure d’Architecture de Normandie, França).
12.30 h Presentació i lectura de comunicacions | BLOC 1: Colònies industrials catalanes
- 12.30 h Colònies industrials i habitatge obrer: entre detractors i apologistes, a càrrec de Rosa Serra Rotés.
- 12.45 h L’inici de la fi del model català de les colònies industrials, el treball de Teresa Collell, a càrrec de Pere Colomer Roma.
- 13.00 h Les fàbriques de Gallifa: un cas a mig camí de la fàbrica i de la colònia industrial, a càrrec de Marina Cirera Gaja.
- 13.15 h La Colònia Sanson (Sant Feliu de Llobregat), a càrrec de Jordi Amigó, Jordi Grané, Jordi Jiménez, Silvia Requena i Esther Tort.
- 13.30 h Reexaminar la Colònia Güell, a càrrec de Josep Padró Margó.
- 13.45 h Les colònies mineres del Berguedà, formes d’habitar en els pobles obrers, a càrrec de Laia Gallego Vila.
14.00 h Pausa dinar (lliure).
15.15 h Presentació i lectura de comunicacions | BLOC 2: Colònies industrials i comparació amb Mèxic
- 15.15 h Les cases de dos claus, origen i causa dels habitatges comunals obrers alcoians, a càrrec de Jorge Doménech Romá.
- 15.30 h La Colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders (Tarragona), a càrrec de Eduard Martínez Hernández.
- 15.45 h Nous usos per a vells espais industrials: el cas de La Blava i la Casa-Museu Miquel Martí i Pol, a càrrec de Raquel Castellà i Montse Fernández-Esparrach.
- 16.00 h Alt Berguedà: colònies mineres i domesticitat en l’hàbitat extrem, a càrrec de Jaume Fabregat, Anna Royo i Jordi Sardà.
- 16.15 h Els veïnats dels Torras, paperers, a càrrec de Xavier Martí i Ylla.
- 16.30 h Arquitectura, paisatge i economia del model de poble obrer a Catalunya i Mèxic, a càrrec d’Alejandro Acosta i Pere Colomer.
- 16.45 h La composició arquitectònica dels barris obrers Industrial i Bella Vista a Monterrey, N.L. de 1890 a 1940, a càrrec de Diana Carolina Nava Ramírez.
17.00 h Ponència “Els campaments obrers de la indústria del nitrat al desert d’Atacama”, a càrrec de Sergio González (Universidad de Tarapacá, Xile).
17.40 h Ponència “Ciutats fàbrica als Urals: història, paisatge i patrimoni”, a càrrec d’Elena Alekseeva (Institute of History and Archaeology, Iekaterinburg, Rússia).
18.30 – 20.00 h Itinerari per Terrassa, la ciutat industrial. Recorregut guiat en què es visitaran exemples d’edificis industrials i d’habitatges obrers a Terrassa.
DIVENDRES 5 D’OCTUBRE
09.00 h Ponència “Pobles obrers i ciutats fàbrica a Espanya, temes de restauració”, a càrrec de Miguel Ángel Álvarez Areces (INCUNA-TICCIH, Espanya).
09.40 h Ponència “La ciutat fàbrica com a estratègia global de rendibilitat: l’organització productiva de l’espai no productiu”, a càrrec de Pablo López Calle (Universidad Complutense de Madrid, Espanya).
10.20 h Ponència “Els fills del ferro: un balanç de ciutats ferroviàries al món”, a càrrec de Domingo Cuéllar (RENFE, Espanya).
11.00 h Pausa cafè.
11.20 h Ponència “Vila obrera de Tafi Viejo, Argentina. Aspectes morfològics i espacials d’un poble ferroviari”, a càrrec de Mónica Ferrari (TICCIH, Argentina).
12.00 h Presentació i lectura de comunicacions | BLOC 3: El ferrocarril; diversitat d’espais socials; el cas de Xile
- 12.00 h Cada vegada menys obrera, cada vegada menys ferroviària, habitatge i ferrocarril a Espanya cap a la segona meitat del segle XX, a càrrec de Domingo Cuéllar i Aurora Martínez-Corral.
- 12.15 h L’afany de controlar i el plaer de circular. Les limitacions socials a la construcció de les oficines salnitreres com a company town: Tarapacá durant el cicle d’expansió del nitrat, a càrrec de Pablo Artaza Barrios.
- 12.30 h Rere les petjades de l’oficina salnitrera, Santiago Humberstone, Patrimoni Històric de la Humanitat, Xile, a càrrec d’Orietta Ojeda Berger.
- 12.45 h Estratègia de gestió social dels indrets de patrimoni industrial a la regió d’Aysén i la Patagònia xilena, a càrrec de Marcelo Becerra i Jacqueline Boldt.
- 13.00 h Paternalisme industrial i construcció d’espais quotidians: del control i la segregació a la reivindicació de drets. L’experiència del sud de Xile al segle XX, a càrrec d’Alejandra Brito Peña.
- 13.15 h Habitatge, obrers i industrialització: els campaments de petroli de la Patagònia xilena (1945-1980), a càrrec de Boris Cvitanic i Daniel Matus.
- 13.30 h Al sud del ferrocarril: aproximació historicoarqueològica als barris d’Adurtza i San Cristóbal (Vitoria/Gasteiz, Araba/Álava), a càrrec de Francisco Gómez Díez.
13.45 h Pausa dinar (lliure).
15.00 h Ponència “Entre muntanyes i vessants, pobles miners a Mèxic”, a càrrec de Belém Oviedo (Museo de Minería de Pachuca del Monte Hidalgo, Mèxic).
15.40 h Ponència “Els assentaments obrers de les foneries d’Ózd i Diósgyör a Hongria i el seu patrimoni des d’una perspectiva comparativa”, a càrrec de Györgyi Németh (ICOMOS, Hongria).
16.20 h Ponència “Ciutats fàbrica: la planificació urbana com a obra d’art”, a càrrec de Lucie Morisset (Université du Québec à Montréal, Canadà).
17.15 h Presentació i lectura de comunicacions | BLOC 4: Monografies, posades en valor i propostes de futur
- 17.15 h Cristalería Española a Arija (Burgos): posada en valor d’una ciutat-fàbrica de 1906, a càrrec de Josu Aramberri.
- 17.30 h Un escenari urbà per a la cort de Franco: els poblats de l’embassament de Bárcena, a càrrec de Jorge Magaz Molina.
- 17.45 h La transformació de nuclis rurals a ciutats fàbrica a partir de la implementació de grans factories. El cas de Cristalería Española a Azuqueca de Henares, als anys 60”, a càrrec d’Enrique Castaño y Miriam Martín.
- 18.00 h Processos de conservació i gestió patrimonial dels habitatges dels treballadors a les colònies industrials dels segles XIX i XX al nord d’Itàlia, a càrrec d’Ángeles Layuno Rosas.
- 18.15 h Per la creació d’una xarxa europea de pobles obrers i de ciutats fàbrica, a càrrec de François Tacquard.
18.30 h Debat i conclusions. Perspectives de futur.
19.00 – 20.15 h Visita guiada al mNACTEC i al Centre de Documentació. Mostra de bibliografia especialitzada relacionada amb la temàtica del congrés.
DISSABTE 6 D’OCTUBRE
09.00 – 14.00 h Visita a la Colònia Sedó d’Esparreguera i els habitatges obrers de La Flora d’Olesa de Montserrat.
- Sortida en autocar des de Terrassa seguint el curs Baix del Llobregat i passant per la Colònia La Bauma, les fàbriques de Monistrol de Montserrat i la Colònia Gomis.
- Aturada a la presa del Cairat i el canal. Visita dels habitatges obrers de La Flora (Olesa de Montserrat) i la palanca metàl·lica sobre el Llobregat.
- Visita guiada a la Colònia Sedó, espai museïtzat i turbines.
- Pausa Brunch
- Retorn a Terrassa.
Idiomes
Els idiomes oficials del congrés són el català, castellà i anglès. Hi haurà servei de traducció simultània.
Tota la programació és susceptible, per causes de força major, de ser modificada total o parcialment.