Tecnologies audiovisuals

 • Televisor amb lupa

  Número de registre: 600
  Datació: 1936
  Precisions geogràfiques: França
  Forma d’ingrés: desconeguda
  Dimensions: 37,5 x 45 x 5 cm
  Dimensions: 22 x 27 x 4,5 cm
  Dimensions: 14 x 11,5 cm

  Radiovisor (TV) amb lupa. Davant de la pantalla porta una gran lupa amb el seu suport regulable per a ampliar la imatge, ja que la pantalla és molt petita. Amb dos altaveus laterals i caixa de fusta i molt profunda. Aquests primers televisors, de tub estret i llarg, es construeixen amb la tecnologia, la tipologia i l'estètica de la ràdio, en aquest cas amb certes reminiscències de l'estil Art Déco.

 • Rotlle de pianola Victoria

  Número de registre: 12828
  Precisions geogràfiques: La Garriga (Catalunya)
  Datació: 1905 - 1929
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 5,5 x 33 x 6 cm
  Pes: 0,42 kg

  Rotlle per a la reproducció mecànica de música a través de pianola, amb el cilindre central de fusta policromada de negre i el rotlle de paper perforat. A l'extrem du una valona metàl·lica per fixar el paper al mecanisme de la pianola. Du el número 5196, i el títol El Asombro de Damasco. Couplets de ALI-MON. Luna H. Va dins un estoig granat amb una etiqueta que indica la casa de venda, a Sabadell (Casa Comas).

  La fàbrica “La Solfa”- productora dels Rollos Victoria- fou creada l'any 1905 a La Garriga per Joan Baptista Blancafort (1865-1948), pare del compositor Manel Blancafort i representant a Barcelona de la Columbia Graphophone Company S.A.E. Fou la primera a Espanya en produir rotlles de pianola, i n'exportà a Europa, Amèrica i Oceania. Entre els anys 1919 i 1930 arribà a tenir un catàleg de més de quatre mil obres.

 • Llanterna màgica A. Laverne & Co

  Número de registre: 4958
  Datació: segona meitat segle XIX
  Precisions geogràfiques: França
  Forma d’ingrés: compra
  Dimensions: 68 x 27 x 59 cm

  Llanterna màgica de doble pis, d'alta qualitat, amb protecció de l'objectiu amb tapa de coure. Aquesta llanterna té un doble objectiu amb ressorts per obrir i tancar simultàniament.

  Les llanternes màgiques o de projecció, van ser el primer aparell òptic per a projectar imatges pintades amb colors transparents sobre petites làmines de vidre.

  Laverne & Co. va ser una prestigiosa marca francesa de llanternes de projecció (o “llanternes màgiques”), primer aparell òptic que permetia projectar imatges acolorides sobre vidre, especialitzada en llanternes per a projeccions públiques o de Poliorama.

 • Fonògraf Menestrel

  Número de registre: 7998
  Datació: 1905
  Forma d’ingrés: compra
  Dimensions: 29 x 31 x 29 cm
  Pes: 6,46 kg
   

  Fonògraf de cilindre fixat amb cargols en un suport quadrat de ferro pintat verd fosc amb decoracions daurades en relleu a les quatre bandes; tapa en forma de capella també de metall del mateix color, amb decoracions daurades; la nansa és de metall daurat. Trompa de metall platejat.

 • Magnetòfon AGA, Agaphone

  Núm. de registre: 12977
  Datació: dècada de 1950
  Lloc de procedència: Suècia
  Forma d’ingrés: desconeguda
  Dimensions: 28 x 30,5 x 25,5 cm
  Pes: 11,6 kg

  Magnetòfon de cinta amb micròfon de sobretaula, disposa d'una caixa de fusta recoberta per fora de pell marró i per dintre de vellut lila. Al frontal de l'aparell hi ha una bombeta que probablement s'encenia per indicar el mode gravació, també a la part frontal estan ubicats els controls de la cinta (reproduir, rebobinar, i gravar). L'endoll per la corrent es troba a la seva part posterior.

  AGA és una de les conegudes empreses sueques dedicades a la innovació tecnològica. Les seves arrels es remunten al 1904 i es basen en les invencions tecnològiques del premi nobel suec Gustaf Dalén. Entre aquestes invencions destaquen la llum intermitent de l'any 1905 o la vàlvula de sol i mesclador Dalén del 1907. Posteriorment AGA va comercialitzar una gran diversitat de productes com cuines o equips de gravació d’àudio.