Altres

 • Fusell Mauser "Industrias de Guerra de Catalunya"

  Número de registre: 12923
  Datació:1936 - 1939
  Precisions geogràfiques: Catalunya
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 12 x 105 x 4,5 cm
  Pes: 3,76 kg

  Fusell de fusta possiblement de noguera (color fosc) amb diferents elements metàl.lics com són l'alsa, el punt, el calaix de tancament (dipòsit de munició) o el disparador. L'acompanya una cartutxera de cuir marró fosc amb un passador pel cinturó amb 15 bales de 7 cm cadascuna a l'interior. Disposa d'una petita punta metàl.lica per al tancament de la tapa.

  Aquest fusell, d’origen alemany, rep el nom del seu dissenyador, Mauser. Concretament el fusell Mauser Espanyol model 1893, a l'any 1936, quan es va iniciar la Guerra Civil Espanyola, era el fusell reglamentari de l'exèrcit espanyol. Aquest s'havia adoptat a finals del segle XIX amb la finalitat de substituir els cartutxos vells anomenats de munició negre. Aquest fusell de calibre 7 x 57mm), amb forrellat (pany) i dipòsit fins a cinc cartutxos va suposar una revolució en les tropes espanyoles, les quals van començar a utilitzar-lo en les guerres d'Ultramar i Àfrica. Tot i que admetia càrrega simple, oferia la possibilitat de càrrega múltiple simultània, és a dir, amb dipòsit central fixe en el calaix. La nova munició també era d'últim model, utilitzant la pólvora sense fum. El projectil era de plom amb camisa d'acer niquelada i amb un pes de 11,6 g, el qual podia abastar entre 2.000 i 3.000 metres de distància. Aquesta arma tenia també la característica que acabava amb una baioneta, la qual podia ser utilitzada en el combat cos a cos. No obstant, li atorgava una longitud que la convertia en un obstacle per a la guerra dinàmica o per a indrets estrets com la guerra de trinxeres. 

 • Maqueta cuc de seda

  Número de registre: 6784
  Datació: c.1915
  Forma d’ingrés:cessió
  Dimensions: 21 x 123 x 18 cm

  Maqueta desmuntable d'un cuc de seda tallat longitudinalment que permet veure'n l'anatomia interna, el sistema muscular, la tràquea, el sistema nerviós i el circulatori, el tub intestinal, les glàndules sericícoles, així com els òrgans de la boca per les funcions del filat de la seda.

  La maqueta, que prové de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, du una placa amb el nom de Francesc Darder (Barcelona, 1851-1918), qui havia estat professor d’aquesta institució els anys 1915 i el 1916. Al mateix temps el doctor i veterinari organitzava el Museu Darder a Banyoles a partir de les col·leccions de la seva botiga, situada a la Via Diagonal de Barcelona i d’on prové la peça en qüestió, com s’observa a la placa abans esmentada.

  Darder fou a més creador del Parc Zoològic i del Museu Zootècnic de Barcelona, dels quals fou director, i dels laboratoris d’ictiologia de Barcelona i Banyoles.