Aparells domèstics

 • Escalfador de planxes de gas

  Número de registre: 10423
  Datació: s.XIX-XX
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 15 x 28 x 29,5 cm

  ​​Escalfador de planxes de gas. És de ferro fos. Té espai per escalfar dues planxes alhora. A la part superior hi ha gravat el número 38. Es pot veure un escut de relleu amb un lleó rampant i a cada banda porta les lletres M i D. Sota Bte. A darrere té dues aixetes pel gas de llautó. Sota l'espai per posar les planxes hi ha uns tubs foradats per passar la flama del gas i així escalfar la planxa. Descansa en un suport amb quatre potes també de fosa i d'una sola peça. Dins, darrere dels escalfadors, hi ha les inscripcions nº 32 i Bte. Les aixetes queden unides per una nansa, també de llautó, que facilita el transport.

 • Escalfador de planxes

  Número de registre:10366
  Datació: Finals s.XIX
  Forma d’ingrés: donació

  ​​Escalfador de planxes de ferro. La part inferior té forma de taula amb potes, que són treballades. Té una reixa per posar el carbó i un calaix per treure les cendres. A la part superior hi ha un suport per posar 6 planxes, que queden recolzades. També hi ha una tapa per donar més o menys tiratge i un forat per al tub de la xemeneia. Se separa amb dues peces i porta dues planxes. Està pintat de color negre.

 • Planxa de carbó

  Número de registre: 10375
  Precisions geogràfiques: França
  Datació: s.XIX
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 24 x 22 x 13,1 cm

  Làmina gruixuda de ferro fos que disposa d’una nansa a la part superior. En posar-la en contacte amb una superfície calenta rep l’escalfor i la pot transmetre. En passar-la calenta per damunt la roba, permet que aquesta s’estiri i allisi. Aquesta planxa s’escalfa per mitjà de la combustió del carbó. Disposa d’una tapa que queda tancada per mitjà d’un baldó. Dins s’hi posa el carbó. Als laterals hi ha uns dibuixos encunyats o calats a mà. El mànec és de fusta rodó.

 • Planxa de lingot

  Número registre:10384
  Datació: segle XIX
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 14,5 x 25 x 11 cm

  Làmina gruixuda de ferro fos que disposa d'una nansa a la part superior. En posar-la en contacte amb una superfície calenta rep l'escalfor i la pot transmetre. En passar-la calenta per damunt la roba, permet que aquesta s'estiri i allisi. 

  Planxa de ferro fos amb una forma arrodonida que es feia servir per planxar mànegues. Dins la planxa hi ha un lingot de ferro. A la part de darrere disposa d'una tanca. A dins, encerclat per un relleu, hi ha el número 4.

 • Planxa al foc

  Número de registre: 10391
  Datació: s.XIX
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 9,5 x 17,4 x 9,5 cm

  Làmina gruixuda de ferro fos que disposa d'una nansa a la part superior. En posar-la en contacte amb una superfície calenta rep l'escalfor i la pot transmetre. En passar-la per damunt la roba, permet que aquesta s'estiri i allisi. Planxa de ferro fors. El mànec també és de ferro fos i amb dibuixos simulant un feix.

 • Màquina d'afaitar SCHICK

  Número de registre: 12816
  Datació: 1960
  Precisions geogràfiques: Estats Units d'Amèrica
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 11,2 x 10,8 x 4,3 cm
  Pes: 0,42 kg

  Màquina d'afaitar elèctrica de fulla vibratòria, amb el cos de plàstic blanc estriat i el capçal metàl·lic. El botó de posada en marxa, de color gris, està en el lateral.
  A la part inferior de les fulles hi figura gravada la inscripció Super-honed Schink.

  L'aparell es presenta guardat en un estoig rígid de cartó recobert de cuir amb costura de fil blanc a la part superior. L'interior és vermell i inclou un apartat per encabir-hi la màquina i un altre pel cable i escombretes de neteja. La base és de color platejat.

 • Escalfador de molls de gas

  Número de registre: 10463
  Datació: segle XIX-XX
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 6,5 x 19,5 x 6 cm

  Escalfador de molls de gas. Es manté sobre quatre potes, en un suport per posar el moll que s'havia d'escalfar. La part interior és travessada per un tub metàl·lic foradat per on surt la flama de gas.

 • Màquina de cosir Escuder model Aurora

  Número de registre: 4760
  Datació: 1862
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 96 x 63 x 45 cm

  Màquina de cosir Aurora. Com tots els productes Escuder està molt ben elaborat el treball sobre ferro colat, molt superior al d'altres productes que es trobaven al mercat en aquells moments. Respecte al model original Wheeler & Weber, Escuder hi va afegir complements i acabats (ebenisteria i filigrana en ferro colat) per convertir-la en una màquina de luxe. 

  La màquina està muntada sobre una estructura de taula amb potes i pedals de ferro colat amb filigrana on figura el model i la marca de la màquina. Incorpora per a la seva protecció una coberta de fusta abatible, en el seu interior disposa de quatre calaixos per poder guardar material de cosir.