Ciència, experimentació i mesura

 • Pèndol

  Número de registre: 1708
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 30 x 0 cm
  Diàmetre màxim: 6,5 cm
  Diàmetre màxim: 2,2 cm

  Aparell físic que consta d'una base circular i metàl.lica, de llautó daurat amb caputxó cilíndric que s'encaixa al cos o mànec de vidre transparent i cilíndric. A la part superior hi ha una altra peça cilíndrica que tanca el vidre i que subjecta una peça de metall daurat en forma d'arc, on de l'extrem hi suspèn el pèndol o bola de plom. Aquest aparell servia per realitzar l'experiment del fenomen d'atracció i repulsió dels objectes.

 • Tacòmetre RBM

  Número de registre:12874
  Datació: primer quart segle XX
  ​Forma d’ingrés: compra
  ​Pes: 2,12 kg

  Tacòmetre de carruatges de la marca RBM. És dels primers tacòmetres que van existir i molt singulars dins de les seves característiques. El mecanisme de rellotgeria del tacòmetre es troba allotjat en un encapsulat metàl·lic d'una gran solidesa. Aquest encapsulat s'obre en dos meitats, el mecanisme de corda s'acciona amb una rosca de la meitat superior, que a més te com a funció la d'aguantar la fulla de paper que marca els intervals de temps. La resta del mecanisme, inclosa la perforadora de paper, es troba a la meitat inferior.

 • Roda de Barlow

  Número de registre: 1686
  Forma d’ingrés: donació
  Dimensions: 20 x 25 x 15 cm

  Inventat per P. Barlow al 1828 per demostrar l'acció d'un camp magnètic sobre un corrent elèctric.

  L'objecte es troba sobre una base de fusta rectangular sobre quatre petits peus. Consisteix en una roda dentada de coure que gira al voltant d'un eix horitzontal motllurat, de metall daurat que se submergeix en passar per la part baixa dins d'un recipient de ferro per mercuri. Els dos pols del circuit de corrent contínua, de metall daurat, estan connectats respectivament al mercuri i a l'eix. Mitjançant l'imant es crea un camp magnètic normal al pla de la roda i aquesta gira, el sentit en què ho fa depèn dels respectius sentits del camp magnètic i del corrent.

 • Rèplica d'astrolabi carolingi

  Número de registre: 9164
  Datació: últim quart segle X
  Precisions geogràfique: Catalunya
  ​Forma d'ingrés: compra
  Dimensions: 17 x 16 x 1 cm
  ​Pes: 600 g

  L’astrolabi és una representació en pla de l’esfera celeste. Les seves línies gravades permeten establir i preveure l’evolució dels astres. Aquest en particular està construït segons el meridià de Barcelona i és important pel sistema de numeració amb lletres llatines, corresponents, però, a xifres aràbigues.

  Consta de dues cares, una d’elles enfonsada i amb dos discs gravats anomenats timpans en els quals hi figuren les diferents latituds. Cadascun d’ells porta a la part superior una projecció estereogràfica dels cercles de l’esfera celeste: l’horitzó teòric, l’horitzó visual, el meridià, els tròpics, l’equador i sobre el semicercle inferior, les línies de les hores desiguals. Sobre els timpans es sobreposa l’aranya, una espècie de carta del cel cisellada on hi figura la projecció de l’eclíptica i de divuit estrelles (deu boreals i vuit australs), sense cap nom gravat. Sobre un dels timpans hi figuren els noms ROMA i FRANCIA en lletres capitals. Segons l’historiador Julio Samsó, el terme FRANCIA constitueix una prova bastant clara de la seva procedència, si s’accepta el fet de que es tracta d’un astrolabi amb text i xifres traduïdes de l’àrab, doncs aquest terme seria la traducció directa del terme àrab Ifrandja, que  era el nom amb què els àrabs anteriors del segle XII designaven tant la França transpirinenca, com els estats cristians del nord-est de la península Ibèrica. Alhora l’epigrafia de l’aparell és concordant amb l’emprada a finals del segle X als manuscrits llatins produïts a la zona de Catalunya.

   

 • Màquina d'electricitat estàtica de Ramsden

  Número de registre:  3137
  Datació: -
  Forma d'ingrés:
  compra
  Dimensions: 143 x 127 x 58 cm

  Màquina d'electricitat estàtica amb disc de vidre, anomenada de Ramsden, sobre taula de fusta. Consisteix en un disc de vidre fixe amb un eix metàl.lic al centre que fa girar una maneta. Al passar el vidre pels dos muntants o peces de fusta que suporten l'eix, la superfície frega amb dos coixinets dels muntants. El moviment de rotació produeix l'electrització del disc de vidre que es carrega d'electricitat positiva amb dues cares. Un llarg cilindre transversal de llautó és el conductor aïllat sobre dos peus de vidre. Els extrems d'aquest cilindre porten dos braços daurats acabats en puntes, tocant gairebé al disc, que descarreguen l'electricitat i no forma fregament.