Carbó i dinosaures

Una exposició que relaciona espècies de dinosaures i la formació de carbó al Berguedà

Del 20 de gener de 2010 al 28 de febrer de 2010

L’explotació minera a les mines de cel obert de Fumanya va permetre descobrir restes de dinosaures en el subsòl i les seves petjades són una valuosa font d’informació per als paleontòlegs. Aquesta exposició, que ha itinerat per diversos indrets de Catalunya, ens mostra l’extraordinària relació existent entre el carbó i els dinosaures en el context de l’Alt Berguedà i, concretament, de Fumanya que és alhora una mina de carbó i un dels jaciments paleontològics més importants d’Europa. A Fumanya s’han comptant fins a 3.500 petjades d’aquest animal extingit que va viure ara fa uns 65 milions d’anys. L’explicació d’aquestes troballes i de la seva vinculació amb la mineria del carbó són els eixos centrals de l’exposició “Carbó i dinosaures”. 

Els objectes que s’hi exposen són una important col·lecció de fòssils i diversos estris de mina, ambientats amb espectaculars dibuixos de titanosaures (dinosaures existents a la zona) i dels nius amb ous i també ossos. Diversos audiovisuals sobre la història de les mines, el jaciment de Fumanya i la descoberta dels tresors complementen l’exposició. 

La mostra tracta sobre el Berguedà com a terra de carbó que per la seva intensa activitat minera, va ser una de les zones més importants de Catalunya. Relata els resultats d’investigació paleontològica al jaciment de Fumanya i explica el descobriment de dinosaures en aquesta zona. El fet de trobar petjades de dinosaures en la paret vertical de Fumanya respon a que un grup d’aquests animals van deixar les petjades quan caminaven per zones pantanoses i després, amb la formació dels Pirineus, els sediments es van aixecar i van restar verticals. A partir de les petjades, els paleontòlegs han pogut determinar com eren aquests animals herbívors d’uns 15-20 m d’alçada, amb potes davanteres més curtes que les del darrere i amb cua molt llarga. 

El jaciment de Fumanya amb les petjades de dinosaures fou declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (2005) i aspira a ser reconegut com a Patrimoni Natural de la Humanitat per la UNESCO. L’exposició està organitzada pel Consorci Ruta Minera que promou la ruta minera d’activitat econòmica i turística formada pel Museu de les Mines de Cercs (museu del Sistema Territorial del MNACTEC), el centre de Fumanya, un centre de formació de noves tecnologies, centres d’activitats a la natura i altres projectes.