Inaugurem “Una autopista darrere l'endoll”

Explicar el funcionament del sistema elèctric i sensibilitza sobre un consum eficient i responsable

El conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell i el director corporatiu de Comunicació i Responsabilitat Corporativa de Red Eléctrica de España, Antonio Prada, han inaugurat avui al Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) l'exposició “Una autopista darrere de l'endoll. L'electricitat, de la central a casa teva”. També han assistit a l’acte Jaume Perarnau, director del Museu, i Luis Pinós, delegat regional de Red Eléctrica de España a Catalunya.

Aquesta mostra itinerant ha estat dissenyada i creada amb l'objectiu d'explicar el funcionament del sistema elèctric espanyol i sensibilitzar els ciutadans sobre un consum eficient i responsable.

De forma molt didàctica i a través d'un recorregut interactiu, l'exposició, que romandrà oberta fins al proper mes de novembre al mNACTEC, explica el fenomen i les propietats de l'electricitat, així com el procés del subministrament elèctric, i proposa idees i recomanacions per a un ús racional i eficient de l'energia. D'aquesta forma, el visitant es converteix en el protagonista del procés elèctric amb capacitat per ser un actor responsable i triar què, com i quan consumir, contribuint així a una major eficiència i sostenibilitat del sistema elèctric.

Àmbits de la mostra

L'exposició s'organitza en tres àmbits i fa un recorregut des dels principis físics de l'electricitat fins al paper del ciutadà com a protagonista en el procés del subministrament elèctric.

El primer àmbit compta amb un laboratori d'experiments on el visitant podrà veure i sentir com viatja l'electricitat i es converteix en llum, fred, calor i moviment. El segon àmbit se centra en el procés del subministrament elèctric, explica el repte de l'equilibri entre la generació i el consum, i dedica part del seu contingut a explicar les interconnexions elèctriques entre sistemes, essencials per millorar l'aprofitament de les energies renovables, millorar la qualitat de subministrament i afavorir la creació d'un mercat europeu únic d'electricitat. Finalment, en el tercer àmbit, el visitant, com a ciutadà i consumidor, es converteix en protagonista de la història.

La mostra ofereix espais interactius en els quals el visitant pot adoptar el paper dels operadors del Centre de Control Elèctric; convertir-se en enginyer i construir una línia elèctrica des de la central de producció fins als punts de consum, tenint en compte que el seu traçat ha de ser el més respectuós possible amb l'entorn natural i social, i, a través del joc de les interconnexions, comprendre els avantatges dels sistemes elèctrics interconnectats enfront dels aïllats.

Compta, a més, amb activitats dinamitzades dins de l'exposició, visites guiades, tallers i recursos didàctics per a diferents cicles formatius, així com una visita virtual al Cecoel, vídeos i gràfics animats.

Una mostra itinerant

“Una autopista darrere l'endoll” ja s'ha pogut visitar en cinc museus espanyols. Des del seu llançament l'any 2010, s'ha exposat al Parque de las Ciencias de Granada, la Casa de las Ciencias de Logroño, el Museo de la Ciencia de Valladolid, el Museo Elder de la Ciencia y Tecnología de Las Palmas de Gran Canaria, la Casa de la Ciencia de Sevilla y el Museo Abierto de Mérida. Al llarg d'aquests cinc anys, ha rebut al voltant de 275.000 visites.

L'exposició de Terrassa és la més completa de les que s’han fet fins ara, ja que s'hi han inclòs elements de nova creació, que pràcticament dupliquen els de les mostres anteriors.

La Direcció General d'Energia de la Comissió Europea ha destacat aquesta exposició com una de les cinc millors pràctiques dels transportistes i operadors del sistema (TSO), transferible a tots els Estats membres de la Unió Europea, per millorar la comprensió de la necessitat de desenvolupar les instal·lacions de transport d'electricitat, i per afavorir la seva acceptació social.

El mNACTEC

El Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya és un dels tres museus nacionals reconeguts pel Parlament de Catalunya. La seva missió és mostrar permanentment la implantació i evolució dels avenços científics i tècnics a Catalunya, la seva aplicació industrial i, especialment, la seva implicació i incidència social.

La seu del mNACTEC està situada a Terrassa, en un dels edificis fabrils més emblemàtics del modernisme català: el Vapor Aymerich, Amat i Jover, antiga fàbrica tèxtil dissenyada per l'arquitecte Lluís Muncunill i construït entre 1907 i 1908.

 

14/05/2015

press-clock 14 de maig 2015