Daguerreotips del mNACTEC a ‘Fotografia a Catalunya’

El nou espai web recull de forma conjunta el patrimoni fotogràfic català

 

El Departament de Cultura ha presentat Fotografia a Catalunya, la primera plataforma en línia que recull de forma conjunta la cultura fotogràfica a Catalunya. La primera exposició virtual del portal, “Traços de Llum”, explica la tècnica de la daguerreotípia seguint el fil d’una de les col·leccions de daguerreotips més destacades de l’Estat, la Col·lecció Duran del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC). El mNACTEC ha aportat 50 fotografies del seu fons de daguerreotips a aquest nou projecte i és previst que més endavant s’hi incorporin altres fons fotogràfics de la col·lecció del Museu.

Fotografia a Catalunya té com a objectiu divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani a nivell nacional i internacional, i esdevenir una finestra a la riquesa, qualitat i diversitat d’aquest món, tot potenciant l'afecció de la societat vers la cultura fotogràfica. El projecte ha estat desenvolupat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, amb la participació del Museu Nacional d’Art de Catalunya. El web s’ha pogut fer gràcies a la col·laboració de moltes institucions (arxius, biblioteques i museus), de col·leccions particulars i dels propis fotògrafs, que han seleccionat el millor dels seus fons i la seva obra.

Actualment s’han sumat al projecte 15 col·leccions procedents de 6 institucions, que tenien els seus fons digitalitzat, i diversos fotògrafs contemporanis: Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Arxiu Nacional de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Primera exposició virtual: “Traços de Llum”

La primera exposició virtual de Fotografia a Catalunya està dedicada al daguerreotip. “Traços de Llum” és una exposició virtual sobre la primera tècnica fotogràfica: la daguerreotípia. Seguint el fil d’una de les col·leccions de daguerreotips més destacades de l’Estat, la Col·lecció Duran del mNACTEC, la mostra dóna a conèixer els fets més destacats dels inicis de la fotografia, els seus protagonistes, els avenços tecnològics que la van fer possible i la seva ràpida introducció a la societat burgesa de mitjans del segle XIX.

A través d’onze àmbits i prenent com excusa diferents peces de la col·lecció del mNACTEC, la mostra proporciona claus per poder apreciar aquestes veritables joies de la fotografia antiga, el virtuosisme dels treballs d’alguns dels primers fotògrafs i l’ús que d’aquestes obres va fer la societat del seu temps.

“Traços de Llum” està comissariada per Oscar González, membre del cos de titulats superiors, patrimoni artístic, i conservadors de museus de la Generalitat de Catalunya i Cap de l’Àrea de Conservació del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Un recull de la cultura fotogràfic a Catalunya

Fotografia a Catalunya surt a la xarxa amb més de 1.600 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerreotip, per tal de cobrir les necessitats d'informació i serveis relacionats amb la consulta de les col·leccions de fotografia catalanes; de la teoria de la fotografia i de la seva conservació preventiva; del compliment dels aspectes legals relacionats amb l'ús de fotografies; de l'ús de la fotografia en el sistema educatiu, i de les novetats que es produeixin en l'àmbit de la fotografia documental, creativa i patrimonial. Aquests continguts creixeran de forma continuada amb la incorporació de noves fotografies, noves institucions, col·leccions i fotògrafs.

Un grup d’experts ha triat un catàleg de 600 fotògrafs imprescindibles de la fotografia a Catalunya. Aquesta tria de la fotografia a Catalunya s’anirà ampliant any rere any amb la participació d’altres experts i de les institucions que conformen el projecte. Cada institució té la potestat de presentar nous autors per a la seva incorporació al cànon. També està oberta la inclusió en el web de tota la fotografia d’autor anònim o desconegut.

El portal s’inscriu en el Pla Nacional de Fotografia de la Generalitat de Catalunya, presentat el mes de gener de 2015 amb l’objectiu d’emprendre una política homogènia, global i comuna sobre el patrimoni fotogràfic de Catalunya.

 

30/11/2015

press-clock 1 de desembre 2015