Cicle ‘Lletres i societat industrial’

El cicle posa de relleu diverses publicacions que giren al voltant de la ciència, la tècnica i la societat industrial

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) organitza el cicle de presentacions de llibres Lletres i societat industrial, que gira al voltant de la ciència, la tècnica i la societat industrial. L’objectiu del cicle és donar a conèixer aquelles obres literàries recents que retraten o s’ambienten en un context de canvi social, resultat dels processos d’industrialització a Catalunya, i aprofundir també en la vessant més tècnica d’aquests canvis  històrics i socials. Els àmbits industrials que s’aborden en el cicle són el tèxtil, la viticultura i l’electricitat.

Les presentacions són gratuïtes i s'ha de fer reserva prèvia clicant a sobre del títol de la presentació i omplint el formulari de reserva de cada activitat.


Dimarts 9 de maig de 2017, a les 18.30 h (Tèxtil) | Presentació del llibre Argelagues, de Gemma Ruiz.

Amb la participació de:

  • Gemma Ruiz, autora del llibre
  • Josep Lluch, editor
  • Conxa Bayó, enginyera tècnica i conservadora del mNACTEC fins al 2006

Sinopsi
La periodista Gemma Ruiz explica la vida de tres dones de diverses generacions al llarg del segle XX, entre Castellterçol i Sabadell, del Vallès rural al Vallès urbà. L’esforç per adaptar-se als efectes de la revolució del tèxtil, el pas de la vida a pagès a la vida als afores d’una ciutat en procés d’industrialització, i sobretot els canvis que es produeixen en la vida diària familiar. Els fets i les veus reivindiquen, per si mateixos, el paper de la dona en l’evolució de la societat catalana del segle XX. Argelagues és un relat èpic i emotiu sobre aquestes dones i també un homenatge que estava pendent.


Dimarts 23 de maig de 2017, a les 18.30 h (Viticultura) | Presentació del llibre Temps de família, de Tània Juste.

Amb la participació de:

  • Tània Juste, autora del llibre
  • Pema Maymó, editora
  • Pere Llopart, enòleg del celler Llopart

Sinopsi
En Bonaventura Giner, indiano retornat de Cuba el 1898, s'estableix a les terres de la seva infància i posa en marxa un pla per convertir l'antic mas familiar en el centre d'un veritable imperi vinícola al Penedès. A través de les vides de tres generacions dels Giner, dels seus amors clandestins, els odis fraternals i els assassinats sense resoldre, Temps de família va teixint una trama tan atractiva i enlluernadora com els camps de vinyes que protagonitzen aquesta nissaga.

Un retrat fidel d'un temps i d'un país, una novel·la que retrata uns homes i unes dones que van lluitar per refer unes terres devastades per la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX i que van encetar el segle XX en un món rural en plena transformació.


Dimarts 6 de juny de 2017, a les 18.30 h (Electricitat) | Presentació del llibre Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona.

Amb la participació de:

  • Ramon Solsona, autor del llibre
  • Àlex Susanna, poeta, editor, gestor cultural i director de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural
  • Joan Carles Alayo, doctor enginyer industrial, autor del llibre L’electricitat a Catalunya: De 1875 a 1935

Sinopsi
Un guàrdia civil és assassinat a la vall de Cardós una nit de neu del 1965. Les causes i les conseqüències del crim travessen un territori sacsejat per les obres d’un gran complex hidroelèctric. Milers de treballadors excaven quilòmetres de galeries subterrànies, pous verticals i centrals invisibles des de l’exterior. La vida dels habitants de la vall es transforma. S’hi respiren aires nous, la guerra queda lluny, arriben la televisió, el sis-cents, el turisme, el twist i el biquini.

Com buscadors d’or, una corrua de persones acut a Cardós a la recerca d’una feina. S’allotgen en campaments i pobles, des del pla fins als llacs més alts, i les seves històries d’emigració i desarrelament, d’amor i de lluita s’encreuen les unes amb les altres. Hi ha conflictes de convivència, prosperitat econòmica, accidents de treball, corrupteles i el rerefons permanent de la dictadura. Un assassinat ho lliga tot.

Sis anys després de L’home de la maleta, Ramon Solsona ofereix una novel·la èpica i vibrant que té tota la rotunditat dels clàssics.

press-clock 11 d’abril 2017