Mapa del patrimoni industrial de Catalunya

150 elements imprescindibles

Cooperativa agrícola de Gandesa

  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    El celler de la cooperativa agrícola de Gandesa.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    Façana posterior de paredat arrebossat.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    Voltes interiors de la nau del celler.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    Les voltes de maó del celler.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    Passadís inferior del celler de Gandesa.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    La sala de màquines del celler.

    © Josep Giribet
  • Cooperativa agrícola de Gandesa

    La llum que entra per les finestres en els arcs de mig punt.

    © Josep Giribet

Per què visitar-lo?

Element històric i industrial destacat. Monumentalitat del conjunt.

La curiositat

Arcs parabòlics interiors.

En quin moment visitar-lo?

Tardor-Hivern.

El celler cooperatiu de Gandesa és un edifici modernista obra de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’edifici es va acabar de construir l’any 1920 i entre el 2011 i el 2014 va ser rehabilitat.

El cos principal de l’edificació consta de tres naus paral·leles d’alçada diversa amb una coberta de voltes de maó de pla carregades directament sobre arcs de diafragma parabòlics. La coberta, a diferents nivells, deixa petites obertures d’il·luminació intercalades entre les voltes. Hi ha dues naus més, transversals a les anteriors: en la primera, amb arcs, s’hi ubica la sala de màquines; l’altra, amb dos pilars centrals i voltes força complexes, serveix com a sala d’exposició dels productes del celler. Les obertures són finestres d’arc de mig punt i cadascuna està dividida per dos pilarets de maó. Aquestes finestres es repeteixen harmònicament al llarg de les façanes, emmarcades amb maó vist.

A l’exterior, el conjunt combina el sòcol de pedra vista amb el paredat arrebossat i pintat de blanc. Les cantonades i el coronament de tot l’edifici estan emmarcats amb maó vist, que també s’utilitzà en els pilars que aguanten les torretes i en l’ornament de les torretes mateixes.

En aquest edifici es va prescindir per primera vegada de la fusta a la coberta i s’hi va utilitzar el sistema de voltes i arcs equilibrats. L’èxit del sistema va fer que Martinell apliqués el mateix mètode a d’altres cellers, com ara al de Pinell de Brai. El celler de Gandesa està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional des de l’any 2002.

A l’altra banda del carrer, Cèsar Martinell hi va construir un edifici que es pot considerar com a annex del celler.

  • 1919
  • Cèsar Martinell i Brunet
  • BCIN (DOGC 18.09.2002)